Fotowedstrijd

Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de vereniging organiseert de
heemkundige kring Jan Vleminck
in 2024 een fotowedstrijd.

Deelnemen kan tot 31/12/2024.
klik hier voor het reglement.


De kerken van Wijnegem (2013)

[602] 23-05-2024Auteur Webmaster

 

De traditionele paastentoonstelling van heemkring Jan Vleminck behandelde in 2013 het thema De kerken van Wijnegem.

dekerkenIn de loop van haar geschiedenis heeft de parochie van O.-L.-Vrouw Wijnegem minstens vier kerken gehad. Van de oudst bekende, rond 1400 gebouwd, zijn de grondvesten blootgelegd in november 2012. Ze bevond zich ter hoogte van de huidige Beukenlaan. Toen ze in 1562 afbrandde, had het dorpscentrum zich al naar de Turnhoutsebaan verplaatst, zodat de volgende kerk - die een bekend bedevaartsoord zou worden - werd gebouwd tegenover de huidige parkdreef, waar ze tot 1987 zou staan. In 1853-'55 werd dit gebedshuis naar plannen van architect Ferdinand Berckmans echter zo grondig verbouwd, dat men van een nieuwe kerk kon spreken, de derde dus. Dit neogotische gebouw was in de jaren 1960 versleten en niet meer geschikt voor de postconciliaire liturgie. Pastoor Schoenmaeckers liet de huidige kerk aan de Wommelgemsesteenweg bouwen naar een ontwerp van Paul Meekels. Ze werd in 1980 ingewijd.

tentoonstellingdekerkenHet eerste deel van de tentoonstelling schetste met foto's, documenten, plannen, voorwerpen en een maquette de geschiedenis van deze vier kerken. Een tweede deel was gewijd aan het roerend patrimonium van de parochie: beelden, schilderijen, vaandels, missalen, liturgische vaten enz. stonden mooi opgesteld in de kapel van 't Gasthuis. De prachtige catalogus is nog te koop. Het 168 bladzijden tellende boek bevat ongeveer evenveel foto's, waarvan een groot aantal in kleur. De heemkundige kring biedt ook een mooi verzorgd jubileumboek te koop aan. Het bevat 142 kleurenbladzijden met niet minder dan 120 illustraties.

 
 

heemkringwijnegem.be maakt gebruik van cookies

Bij akkoord maakt deze website gebruik van cookies voor functioneel gebruik en om de website te analyseren.
Sessie cookies - Deze zijn essentieel voor het functioneren van de site.
Google Analytics - Deze cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe bezoekers onze site gebruiken.
We gebruiken de informatie om rapporten samen te stellen en om ons te helpen de site te verbeteren.
De cookies verzamelen informatie in een anonieme vorm, inclusief het aantal bezoekers van de site, hoe bezoekers naar de site zijn gekomen en de pagina's die ze hebben bezocht.

PRIVACYVERKLARING HEEMKUNDIGE KRING JAN VLEMINCK VZW - WIJNEGEM