Tentoonstelling 2020 ‘Een nieuwe kijk op de oude Bruegel’ . [Klik hier].

Historische wandeling door Wijnegem . [Klik hier].

Van Wyneghem naar Wijnegem (2014)

[601] 03-07-2020Auteur Webmaster

 

De titel van de tentoonstelling van 2014, Van Wyneghem naar Wijnegem, verwijst naar de grondige verandering die het straatbeeld van Wijnegem de afgelopen eeuw onderging.Dorenboslaan De geschiedenis van onze straten werd op drie manieren in beeld gebracht. Vooreerst toonden twintig nostalgische sepia-vergrotingen van oude postkaarten hoe het dorp er zowat een eeuw geleden uitzag. Daarnaast lieten eveneens een twintigtal oude plans en kaarten de bezoeker toe de ontwikkeling van het stratenpatroon te begrijpen. Ten slotte waren er 60 dubbelfoto’s, waarop het straatbeeld van de jaren 1960 werd geconfronteerd met dat van nu. Op die manier sloot de tentoonstelling ook perfect aan bij de viering van het halfeeuwfeest van heemkundige kring Jan Vleminck, die immers werd opgericht in 1964. Dorenboslaan In de prachtige catalogus werd de geschiedenis van alle 94 straten toegelicht en geïllustreerd met foto’s uit verschillende periodes. Ook 24 historische kaarten werden erin opgenomen. De catalogus is helaas uitverkocht. De bezoekers konden ook hun kennis van Wijnegem testen door enkele 50 jaar oude straatbeelden te identificeren. Velen vonden deze prijsvraag wat te moeilijk, maar toch wisten 34 deelnemers de correcte oplossing te vinden. Met 1839 bezoekers werd deze jubileumeditie de succesrijkste tentoonstelling van de laatste tien jaar.